Zdrowa alternatywa dla mięsa

wpis w: Gotowanie, Zdrowie | 0

 

Coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy. Przed zakupem określonego towaru spożywczego, staramy się sprawdzić etykietę ze składem. Wolimy dołożyć więcej pieniędzy, aby mieć pewność, że żywność jest z dobrym składem, lub kupić ją u lokalnego rolnika czy na pobliskim targowisku. Żywność wysoko przetworzona, już nie spełnia naszych wymagań, wolimy posiłek przygotować samodzielnie w domu i mieć pewność do tego co jemy.

Taka moda

Wegetarianizm i weganizm staje się coraz bardziej popularny. Coraz więcej osób przechodzi na dietę pozbawioną mięsa a także wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak nabiał czy jaja. W sklepach możemy znaleźć, coraz większy asortyment produktów dla wegetarian i wegan. Już nie jest problemem zrobienie zakupów w standardowym sklepie spożywczym, za w miarę konkurencyjną cenę. Nie ma potrzeby zamawiania produktów w sklepach internetowych.
Miejmy nadzieję, że nie jest to jedynie chwilowa moda, ale cała zmiana stylu życia. Wybierając bowiem produkty roślinne przyczyniamy się do ochrony środowiska. Światowa produkcja mięsa generuje więcej CO2 niż transport samochodowy, samolotowy i kolejowy razem wzięte. Mięso jest również coraz bardziej naszpikowane antybiotykami i szkodliwymi substancjami.

Zobacz: https://e-spar.com.pl/kategoria/produkty-sojowe/595

Od czego zacząć?

Najtrudniejszy jest ten pierwszy krok, potem jest już z górki. Dużo ludzi obawia się przejścia na dietę roślinną, ponieważ boi się niedoborów różnego rodzaju witamin i składników mineralnych, a także nie wie jak zastąpić białko w diecie. Nie jest to jednak trudne. Osoby, które już latami są wegetarianami, mają w pełni dobre badania, a w ich organizmie nie występują żadne niedobory.
Białko zwierzęce możemy z łatwością zastąpić białkiem roślinnym. Najwięcej znajduje się go w roślinach strączkowych, dlatego to z nich w głównej mierze powinien składać się nasz jadłospis. Białka znajduje się również dużo w zbożach, ziarnach i orzechach.

W tym dziale  Dlaczego warto pić świeże soki z warzyw i owoców?

Fasola- królowa białka

Występuje w wielu odmianach, tak naprawdę codziennie możemy jeść ją w innym gatunku. Jest doskonałym źródłem minerałów takich jak potas, fosfor i wapń. Zawiera mnóstwo witamin i błonnika. I przede wszystkim ma średnio 22% białka, to więcej niż w mięsie!
Możemy przyrządzić z niej wszystko, od wegańskiego smalczyku z jabłkiem, po ciasto, czy też zastąpić nią mięso mielone w sosie bolońskim.

Najbardziej powszechna

To oczywiście soja. Można ją spotkać praktycznie w każdej wegetariańskiej potrawie. Nic dziwnego, dzięki zawartości izoflawonów, działa przeciwnowotworowo, ma również działanie przeciwko osteoporozie.
Chyba najbardziej znanym produktem z soi jest tofu. Nie wszystkim smakuje, ale odpowiednio doprawione, sosem sojowym i ostrymi przyprawami, może zawojować nasze podniebienie. Świetnie sprawdzi się w kuchni chińskiej.
Kolejnym produktem wytwarzanym z soi jest mleko którym możemy zastąpić to zwykłe, krowie.
Świetnym pomysłem będą kotlety sojowe, które można przyrządzić jak klasyczne kotlety schabowe. Gwarantuję, że nie jedna osoba pomyli je z tymi mięsnymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *