Należy mieć świadomość, że zupy warzywne doskonale sprawdzą się praktycznie o każdej porze roku. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że chłodniki mogą dostarczyć organizmowi wszystkich koniecznych składników mineralnych i witamin. Jakie warzywa powinno się wykorzystać do delikatnej zupy?
Gazpacho z burakiem
Gazpacho z burakiem znają praktycznie wszystkie osoby, które preferują zdrową i prostą kuchnię. Ponadto w bardzo prosty sposób można przygotować wspomnianą zupę. W najprostszym możliwym ujęciu jest ona przygotowywana na bazie pomidorów, a także innych surowych warzyw.
Gazpacho z arbuzem
Jest to kolejna wersja wspomnianego wcześniej Gazpacho. Tym razem dodatkowym składnikiem jest arbuz. Zupa zdecydowanie najlepiej będzie smakowała z polskimi, świeżymi pomidorami. Rekomendowane jest spożywanie jej latem.
Szybka zupa buraczkowa
Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że młode buraki mają niezwykły urok. Wynika to zarówno z ich smaku, jak i czasu poświęconego na gotowanie. Świetnym rozwiązaniem może być również przygotowanie zupy na bazie pieczonych warzyw.
Zupa jarzynowa z młodym bobem
W pierwszej kolejności rekomendowane jest pokrojenie marchewki w dłuższe paski, cebuli w piórka, a selera i pora w słupki. Następnie należy rozgrzać w garnku masło z oliwą. Kolejnym etapem będzie podsmażenie pokrojonych wcześniej warzyw. Warto zacząć od najtwardszych. W osobnym garnku zalecane jest zagotowanie wody oraz dodanie bobu. Należy gotować przez 10 minut. Później wystarczy odcedzić i obrać wspomniane warzywo.
Świetnym rozwiązaniem będzie dodanie do podsmażonych warzyw fasoli szparagowej czy zielonego groszku. Całość trzeba zalać 1,5 litra rosołu drobiowego i gotować do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Zupa krem z pomidorów
W celu przygotowania kremu z pomidorów należy najpierw włożyć czosnek, tymianek czy bazylię do malaksera i zmielić. Koleinym krokiem będzie przełożenie wspomnianych warzyw do garnka, dodanie oliwy i podsmażenie. Następnie należy całość zalać passatą pomidorową i 0,5 l wody. Warto również dodać bulion warzywny. Świetną opcją po rozlaniu będzie dodanie pokrojonej mozzarelli. Można także polać zupę oliwą z oliwek.
Zupa jarzynowa na młodej włoszczyźnie
Rekomendowane jest w pierwszej kolejności bardzo dokładne oczyszczenie warzyw. Seler, pietruszkę i marchew warto pokroić w plasterki, z kolei ziemniaki i kalarepkę w słupki. Szparagi najlepiej będą prezentowały się w kawałkach. Można również podzielić brokuły na różyczki.
Następnie do rosołu należy dodać wszystkie warzywa oprócz brokuła. Czas gotowania powinien wynosić 10 minut. Kolejnym etapem będzie dodanie wspomnianego brokuła i gotowania przez 5 minut. Zalecane jest doprawienie całości pieprzem i solą. Warto również przed podaniem posypać posiłek koperkiem. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że do zupy można bez żadnego problemu dodać śmietanę czy zagęścić zasmażką z masła oraz mąki. Można zaobserwować, że coraz większa liczba osób decyduje się nawet na udekorowanie zupy kleksem jogurtu naturalnego.