zdrowe przyprawy do Twojej kuchni

Jakie przyprawy wspomagają odchudzanie?

wpis w: Przyprawy | 0

Przyprawy kuchenne używane są przez nas przeważnie po to, aby polepszyć smak potraw i podbić ich wyjątkowy aromat. Jednak już starożytni cenili je za ich niesamowite właściwości. Przyprawy ziołowe korzystnie wpływają na stan naszego organizmu, ale i mogą wspomóc walkę ze zbędnymi kilogramami. Jakie przyprawy będą pomocne w czasie odchudzania?

Zdrowe przyprawy w Twojej kuchni

Pisząc o przyprawach, które są dla nas zdrowe trzeba pamiętać, że chodzi tutaj o naturalne składniki – zioła i przyprawy korzenne. Lepiej unikać mieszanek, które w swoim składzie oprócz ziół mogą mieć dodatkowo sól i konserwanty. Przygotowanie własnej mieszanki może się też okazać tańsze niż kupno gotowego produktu. Niektóre z ziół można też samodzielnie uprawiać w doniczkach lub w ogrodzie.

Jakie przyprawy wybrać do diety odchudzającej?

Osoby, które chcą się odchudzić muszą pamiętać, że dieta musi być odpowiednio zbilansowana – dostarczać wszystkich składników odżywczych i jednocześnie wspierać organizm w czasie wzmożonego wysiłku. Jest to ważne, gdyż wraz z dietą należy rozpocząć regularne ćwiczenia. Przyprawy włączane do diety powinny przede wszystkim pobudzać przemianę materii, wspomagać układ trawienny oraz oddziaływać na tkankę tłuszczową. Dlatego w diecie powinny znaleźć się zarówno ostre przyprawy, przyprawy korzenne oraz zioła.

Przyprawy ziołowe – regulujące pracę układu trawiennego:

bazylia – pomaga zwalczać bakterie, które są odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe, zapobiega tworzeniu się w organizmie wolnych rodników. Działa korzystnie na układ trawienny, poprawia ogólną kondycję organizmu;

oregano – zawiera w sobie olejki bogate we flawonoidy, katechiny, fenole i seskwiterpeny. Sprawia to, że pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawie trawienie oraz przemianę materii;

szałwia – reguluje pracę jelit i wydzielanie soków żołądkowych;

rozmaryn – warto go dodawać szczególnie do dań mięsnych i ciężkostrawnych, gdyż ułatwia trawienie potraw o dużej zawartości tłuszczu;

mięta pieprzowa – wspomaga trawienie i wydzielanie soków żołądkowych i żółci;

– lubczyk lekarski – łagodzi dolegliwości trawienne takie jak zgaga czy niestrawność, ma działanie oczyszczające i pobudza przemianę materii;

Przyprawy korzenne pobudzające metabolizm

imbir – zawiera rozgrzewającą kapsaicynę, która ułatwia spalanie kalorii. Imbir łagodzi dolegliwości trawienne. Dodatkowo wywołuje uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej powtrzymać się przed podjadaniem;

cynamon – rozgrzewa i pobudza działanie enzymów mających wpływ na metabolizm węglowodanów. Ma wpływ na poziom glukozy we krwi. Specjaliści polecają spożywanie jednej łyżeczki cynamonu każdego dnia. Można go dodawać do dań słodkich. Razem z miodem i gorącą wodą tworzy napój odchudzający. Cynamon doskonale komponuje się również z daniami mięsnymi (szczególnie kuchni azjatyckiej, ale i gulaszem);

kardamon – pobudza trawienie, ułatwia oczyszczenie organizmu z toksyn. Doskonały dodatek do kawy, deserów i potraw mięsnych;

kurkuma – pobudza metabolizm, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz ułatwia spalanie tłuszczu. Jest to bogate źródło antyoksydantów. Można ją dodawać do dań słodkich i wytrawnych.

Ostre przyprawy pobudzające spalanie tkanki tłuszczowej

papryka chili – bogate źródło kapsaicyny, która ułatwia spalenia tłuszczu. Dodaje energii i poprawia samopoczucie;

pieprz cayenne – zaliczany jest do najbardziej pikantnych przypraw na świecie. Jest to sproszkowana ostra papryka. Polepsza metabolizm, a także ułatwia szybsze spalanie kalorii. Pobudza enzymy trawienne, które zapobiegają powstawaniu wrzodów żołądka. Obniża też poziom złego cholesterolu;

pieprz czarny – piperyna zawarta w pieprzu pomaga spalać tłuszcz. Do doprawiania potraw najlepiej używać pieprzu świeżo mielonego. Lepiej też dodać go przed samym podaniem potrawy, gdyż w czasie obróbki cieplnej traci swoje właściwości.